Biblioteca do Campus 4 (ESTM)

Mês do Mar na Biblioteca do Campus 4 da Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar

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20 anos da atribuição do Prémio Nobel da Literatura a José Saramago

20 anos da atribuição do Prémio Nobel da Literatura a José Saramago

A Biblioteca do Campus 4 assinala os 20 anos da atribuição do Prémio Nobel da Literatura a José Saramago através de uma mostra literária, uma entrevista, um retrato de Carlos Botelho e um cartaz elaborado para a exposição. A mostra estará patente de 8 a 18 de Outubro.

 

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Sugestões de leitura Biblioteca Campus 4 (ESTM) Janeiro 2018

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Novidades bibliográficas da Biblioteca Campus 4 (ESTM) – dezembro 2017

DEZEMBRO 2017


01

 

Título: Microsoft word 2016 : step by step

 Autor: Joan Lambert

Cota: 004.9/10


This is learning made easy. Get more done quickly with Word 2016. Jump in wherever you need answers–brisk lessons and colorful screenshots show you exactly what to do, step by step. Get easy-to-follow guidance from a certified Microsoft Office Specialist Master Learn and practice new skills while working with sample content, or look up specific procedures.”

 02

 

Título: Etiqueta no mundo empresarial : relacionamento profissional com ética

 Autor: Vera Tânger

Cota: 39/16


Este livro é dedicado a todos aqueles que se preocupam com a etiqueta e o protocolo. Aprenda e siga as regras descritas neste livro utilíssimo e, em caso de dúvida, seja sempre gentil, sincero, atencioso e humano. (…) Etiqueta no Mundo Empresarial – Relacionamento Profissional com Ética, de Vera Tânger, é uma obra de consulta obrigatória para todos aqueles que querem singrar no mundo do trabalho e no universo empresarial.”

 

03

 

Título: Heads in beds : a reckless memoir of hotels, hustles, and so-called hospitality

 Autor: Jacob Tomsky

Cota: 640.4/56


Heads in Beds is a funny, authentic, and irreverent chronicle of the highs and lows of hotel life, told by a keenly observant insider who’s seen it all. Prepare to be amused, shocked, and amazed as he spills the unwritten code of the bellhops, the antics that go on in the valet parking garage, the housekeeping department’s dirty little secrets—not to mention the shameless activities of the guests, who are rarely on their best behavior.”

 

04

 

Título: Hotel housekeeping : operations and management  

 Autor: G. Raghubalan, Smritee Raghubalan

 Cota: 640.4/57

 

 


“The third edition of Hotel Housekeeping continues to provide a comprehensive and lucid coverage of the subject. The book explores the key elements of housekeeping as also its theoretical foundations and techniques of operations: the structure and layout of the housekeeping department, housekeeping inventory, guest room layout and maintenance, flower arrangement, and interior decoration.”

 

05


Título:
Spa : a comprehensive introduction

 Autor: Elizabeth M. Johnson, Bridgette M. Redman

Cota: 640.4/58

 

 


A primeira obra de Pedro Costa é um perturbante filme sobre o drama de dois irmãos separados pela morte do pai. O mais velho vai para a cidade, onde se confronta com valores estranhos, e se deixa dominar pela angústia. Um filme marcado por ecos nocturnos e “fabulosos”, como o da viagem pelo rio dos dois irmãos de “Night of the Hunter” de Charles Laughton.

 

06

 

Título: Retail management for spas : the art & science of retail

 Autor: ISPA Foundation

Cota: 640.4/59


“Retail Management for Spas explores the art and science of retail and proveds essential business information on retail strategies, planning, management and administration. It uses a variety of case studies, stories, learning activities and quizzes, which help illustrate the concepts and lessons being presented.”

 

07

 

Título: Managing hospitality human resources

 Autor: Robert Woods, Misty Johannson, Michael Sciarini

Cota: 640.4/60


“Hospitality is a people industry, and this textbook will teach readers how to manage the important human resources who provide services within a hospitality operation. They’ll learn how to fulfill the requirements of U.S. employment and workplace laws, and discover the latest strategies for attracting employees, minimizing turnover, and maximizing productivity. The new edition has been revised to reflect changing economic conditions and industry trends.”

 

08

 

Título: Essential Financial Techniques for Hospitality Managers : a practical approach

 Autor: Cathy Burgess

Cota: 640.4:658/39


“Essential Financial Techniques for Hospitality Managers: a practical approach is a user friendly and hands-on introduction to finance and accounting in the hospitality industry. A fully revised and updated second edition of the bestselling Guide to MoneyMatters for Hospitality Managers, it is a must-have companion for all managers and employees, and allows them to put their learning into practice to achieve immediate results.”

 

09

 

Título: Managing front office operations

 Autor: Michael L. Kasavana

Cota: 640.4:658/40


“Hospitality students and front office managers and staff members will learn how to organize, perform, and evaluate hotelfront office functions. Relationships between departments, technological advances, and front office tools are explained in chapters on areas such as reservations, front office accounting, and human resources. Although the book concentrates on many technical aspects of front office management, it also emphasizes the importance of guest service.”

 

10

 

Título: Managing beverage operations

 Autor: Ronald F. Cichy, Lendal H. Kotschevar

Cota: 640.4:658/41


“This textbook (formerly titled Managing Beverage Service) focuses on the successful elements of a beverage operation, based on research to identify those that are thriving. Discussions of leadership and supervision focus on the management and leadership practices specific to a beverage operation, including emotional intelligence and the importance of relationships, communication, recruitment and training, and motivation and performance reviews.”

 

11

 

Título: Hospitality industry financial accounting with answer sheet

 Autor: Raymond S. Schmidgall, James W. Damitio

 Cota: 657.05:640.4/34


“This textbook presents basic financial accounting concepts and shows your students how they apply to the hospitality industry. This revised edition incorporates the most recent formats, information, and schedules from the newly-published Uniform Systems of Accounts for the Lodging Industry, Tenth Revised Edition. Each chapter also includes five new problems to give students practice using accounting information.”

 

12

 

Título: Uniform system of financial reporting for spas

 Autor: American Hotel & Lodging Association

 Cota: 657.05:640.4/35


This definitive guide for accounting principles was created by the ISPA Foundation in a collaborative effort with author Raymond Schmidgall, Ph.D., the American Hotel & Lodging Educational Institute, and Hospitality Financial & Technology Professionals. Specifically designed for spas, it provides a financial reporting system that will allow operators to measure, compare, and report on the financial health of their business. The flexibility of the system allows spas of any size to enjoy success from implementation.”

 

13

 

Título: Marketing de relacionamento : tecnologia, processos e pessoas

 Autor: Luiz Claudio Zenone

 Cota: 658.8/230


“O enfoque principal desta obra é a aplicação de ferramentas voltadas ao atendimento e ao relacionamento com o cliente, que permitem que as organizações experimentem cada vez mais estratégias de marketing e vendas com resultados para o negócio significativos. A obra se propõe a apresentar um arcabouço teórico sobre o tema Marketing de Relacionamento, apresentando conceitos e incorporando uma visão estratégica e sistêmica do processo de relacionamento com o mercado.”

 

14

 

Título: O vinho

 Autor: Pascal Ribéreau Gayon

 Cota: 663.2/37


“Descubra as peculiaridades e segredos que se ocultam sob a capa dos rótulos famosos, segredos já não mais transmitidos de druida em druida, mas de professor a aluno. Das qualidades do solo até ao engarrafamento, passando pelas transformações químicas e microbiológicas da fermentação e de todo o processo de vinificação, esta magnífica obra destaca-se pela informação séria e útil.”

 

15


Título:
Bienvenidos : curso de español : libro del alumno, nivel 1

 Autor: Margarita Goded, Raquel Varela, Ana Hermoso

 Cota: 811.134.2/14


“Bienvenidos es un novedoso curso de español para jóvenes y adultos que estudien en escuelas o universidades de Turismo / Hostelería, o para adultos que quieren aprender un poco de español para viajar a España o a América Latina. Contiene el audio para la clase.”

 

16


Título:
Bienvenidos : curso de español : libro del alumno, nivel 2

 Autor: Margarita Goded, Raquel Varela, Ana Hermoso

 Cota: 811.134.2/15


“Bienvenidos es un novedoso curso de español para jóvenes y adultos que estudien en escuelas o universidades de Turismo / Hostelería, o para adultos que quieren aprender un poco de español para viajar a España o a América Latina.”

 

17


Título:
Bienvenidos : cuaderno de actividades, nivel 1

 Autor: Lucía Antolín, Margarita Goded, Raquel Varela

 Cota: 811.134.2/16


“Bienvenidos es un novedoso curso de español para jóvenes y adultos que estudien en escuelas o universidades de Turismo / Hostelería, o para adultos que quieren aprender un poco de español para viajar a España o a América Latina.”
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Sugestões de leitura Biblioteca Campus 4 (ESTM) Dezembro 2017

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Novidades bibliográficas da Biblioteca do Campus 4 (ESTM) – novembro 2017

NOVEMBRO 2017

 

 

 1

Título: Physics for scientists and engineers : technology update

Autor: Raymond A. Serway, John W. Jewett Jr.

Cota: 53/54

“Achieve success in your physics course by making the most of what PHYSICS FOR SCIENTISTS AND ENGINEERS has to offer. From a host of in-text features to a range of outstanding technology resources, you’ll have everything you need to understand the natural forces and principles of physics. Throughout every chapter, the authors have built in a wide range of examples, exercises, and illustrations (…)”

 2

Título: Biosensors and bioelectronics

 Autor: Chandran Karunakaran, Kalpana Bhargava, Robson Benjamin

Cota: 54/25

“Biosensors and Bioelectronics presents the rapidly evolving methodologies that are relevant to biosensors and bioelectronics fabrication and characterization. The book provides a comprehensive understanding of biosensor functionality, and is an interdisciplinary reference that includes a range of interwoven contributing subjects, including electrochemistry, nanoparticles, and conducting polymers.”

 

3

Título: Pharmaceutical biotechnology : fundamentals and applications  

 Autor: ed. Daan J. A. Crommelin, Robert D. Sindelar, Bernd Meibohm

Cota: 57.08/30

 

“This introductory text explains both the basic science and the applications of biotechnology-derived pharmaceuticals, with special emphasis on their clinical use. It serves as a complete one-stop source for undergraduate/graduate pharmacists, pharmaceutical science students, and for those in the pharmaceutical industry. The Fourth Edition will completely update the previous edition, and will also include additional coverage on the newer approaches such as oligonucleotides, siRNA, gene therapy and nanotech.”

 4

Título: Biologia celular e molecular

 Autor: coord. Carlos Azevedo

 Cota: 576.3/12

 

“Ao longo dos anos, esta obra tem evoluído e abarcado não só a Biologia Celular clássica mas também os desenvolvimentos da Biologia Molecular, que tanto tem marcado o avanço nesta área. Encontramo-nos agora perante a 5ª edição, na qual houve mudanças significativas, embora se tenham mantido as mesmas linhas de orientação.”

 5

Título: Microbial production of food ingredients, enzymes and nutraceuticals

 Autor: edited by Brian McNeil, David Archer, Ioannis Giavasis, Linda Harvey

 Cota: 579.67/15

 

Microbial production of food ingredients, enzymes and nutraceuticals is an invaluable guide for professionals in the fermentation industry as well as researchers and practitioners in the areas of biotechnology, microbiology, chemical engineering and food processing. Provides a comprehensive overview of microbial flavours and colours, food bioprocessing using enzymes and food biopreservation using bacteriocins .”

 6

Título: Introdução à gestão hoteleira

 Autor: Rodrigues Costa

Cota: 640.4:658/38

 

“Na presente edição foram introduzidas diversas melhorias que os novos tempos da Gestão Hoteleira impõem, sendo de realçar o novo tratamento dado à problemática do preço e do Revenue Management, à gestão da relação com o cliente e à gestão da presença do hotel na internet.”

 7

Título: Jogos para formadores : desenvolvimento de equipas

 Autor: Roderick R. Stuart

 Cota: 658.3/69

“Os 59 jogos aqui apresentados são baseados na experiência pessoal do autor com diferentes tipos de organização e de formandos, abrangendo a totalidade das competências associadas ao desenvolvimento de equipas incluindo a assertividade, a comunicação, a criatividade, o processo de tomadas de decisão, a persuasão, o saber ouvir, o planeamento, a resolução de problemas e a gestão do tempo.”

 8

Título: Gestão de pessoas : se nunca leu nada sobre gestão de recursos humanos, leia estes artigos da Harvard Business Review

 Autor: Daniel Goleman… [et al.]

 Cota: 658.3/70

“A gestão de pessoas é uma atividade repleta de desafios, mesmo para os gestores mais experientes. Se nunca leu nada sobre gestão de pessoas, leia estes artigos fundamentais da Harvard Business Review, especialmente selecionados para o ajudar a otimizar o desempenho dos seus funcionários.”

 9

Título: Place promotion : the use of publicity and marketing to sell towns and regions

Autor: edited by John R. Gold, Stephen V. Ward

Cota: 658.8/229

“Examines how place images are created, articulated, developed and assessed at a variety of scales and contexts. Chapters one through three present a theoretical analysis of how images are created, use insights from communication theory, as well as describe a “vocabulary” and “grammar” of effective place promotion. The remainder of the book analyzes specific types of place promotion in a series of thematic but example-rich chapters (…)”

 10

Título: Digital marketing excellence : planning, optimizing and integrating online marketing

Autor: Dave Chaffey, PR Smith

Cota: 658.8:004.73/28

“Now in its fifth edition, the hugely popular Digital Marketing Excellence: Planning, Optimizing and Integrating Online Marketing is fully updated, keeping you in line with the changes in this dynamic and exciting field and helping you create effective and up-to-date customer-centric digital marketing plans. A practical guide to creating and executing digital marketing plans, it combines established approaches to marketing planning with the creative use of new digital models and digital tools.”

 11

Título: Marketing for tourism, hospitality & events : a global & digital approach

 Autor: Simon Hudson, Louise Hudson

 Cota: 658.8:338.48/38

“Framed within basic marketing principles, Marketing for Tourism, Hospitality & Events highlights the global shift in tourism demographics today, placing a particular emphasis on the role of digital technology and its impact on travel products and services.”

 12

Título: Biotechnology of food and feed additives

 Autor: ed. Holger Zorn, Peter Czermak

 Cota: 664/99

“This book review series presents current trends in modern biotechnology. The aim is to cover all aspects of this interdisciplinary technology where knowledge, methods and expertise are required from chemistry, biochemistry, microbiology, genetics, chemical engineering and computer science. Volumes are organized topically and provide a comprehensive discussion of developments in the respective field over the past 3-5 years.”

 13

Título: The city reader

 Autor: ed. Richard T. LeGates, Frederic Stout

 Cota: 711/27

“The sixth edition of the highly successful The City Reader juxtaposes the very best classic and contemporary writings on the city to provide the comprehensive mapping of the terrain of Urban Studies and Planning old and new. The City Reader is the anchor volume in the Routledge Urban Reader Series and is now integrated with all ten other titles in the series.”

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Sugestões de leitura da Biblioteca Campus 4 (ESTM) – novembro 2017

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Novidades bibliográficas da Biblioteca do Campus 4 (ESTM) – outubro 2017

OUTUBRO 2017

Título: Digital marketing

 Autor: Dave Chaffey, Fiona Ellis-Chadwick

Cota: 658.8:004.73/27

Digital marketing

 

 

 

“Now in its sixth edition, Digital Marketing: Strategy, Implementation and Practice provides comprehensive, practical guidance on how companies can get the most out of digital media and technology to meet their marketing goals. Digital Marketing links marketing theory with practical business experience through case studies and interviews from cutting edge companies (…)”

 Título: Excel aplicado à gestão

 Autor: António Gonçalves Martins

Cota: 004.6/19

  Excel aplicado

 

 

 

“Este livro, escrito de um modo claro e conciso, aborda e explora as ferramentas que o Excel disponibiliza de um modo especificamente orientado para serem utilizadas num contexto de gestão e negócios. Não pressupõe nenhum conhecimento prévio de Excel nem sequer terminologia de gestão. Sempre através de exemplos, apresenta inicialmente os fundamentos lógicos do Excel para os leitores principiantes.”

Título: Excel para economia e gestão

 Autor: Filipe Gameiro, Jose Dias Curto

Cota: 004.6/20

excel para economia

 

 

 


“Este livro corresponde à síntese da experiência dos autores, quer no domínio do ensino das ciências económicas e de gestão, quer no domínio da formação de futuros utilizadores do Excel. Depois de uma primeira parte onde se apresentam e exemplificam as potencialidades da folha de cálculo, os autores aprofundam alguns instrumentos do programa em áreas específicas do conhecimento, tais como a Estatística, a Matemática, a Economia e as Finanças.”

Título: Negociação

 Autor: José Crespo de Carvalho

 Cota: 658/216

 negociação

 

 

 

“Numa linguagem simples e acessível, esta obra explicita o quadro em que se desenvolve todo o processo negocial, ajudando-o a tirar o melhor partido das suas capacidades, por muito pequenas que sejam, para negociar, nas melhores condições, qualquer coisa que queira obter.”

Título: Humanator XXI : recursos humanos e sucesso empresarial

Autor: Joaquim Vicente Rodrigues, Pedro B. da Camara e Paulo Balreira Guerra

Cota: 658.3/68

humanator

 

 

 

 

 

“Edição revista e atualizada do Humanator, um sucesso de vendas publicado pela primeira vez em 1997: Novos conteúdos; Novo grafismo; Nova capa; Novo formato.”

Título: Cortesia, etiqueta & protocolo na hotelaria de luxo : do hoteleiro ao hóspede

 Autor: Vasco Ribeiro Santos

 Cota: 640.4/54

cortesia

 

 

 

 

 “O livro “Cortesia, etiqueta & protocolo na hotelaria de luxo: do hoteleiro ao hóspede” há muito que merecia um lugar cativo no domínio da hotelaria de luxo, essencialmente pela pertinência das temáticas nele explanadas. É uma obra pioneira em Portugal, nunca antes desenvolvida da forma como este livro faz.”

Título: Hotel, os bastidores

 Autor: Inês Brasão

 Cota: 640.4/55

hotel

 

 

 

“Este livro retrata o quotidiano de um hotel pelo lado menos visível. Através dos bastidores do serviço percorremos histórias sobre o trabalho, os clientes, os tiques, as peripécias, os medos, o cansaço e o encanto, a exigência, as brincadeiras, as técnicas, o passado e o presente, os turnos, as tarefas e as folgas.”

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Sugestões de leitura da Biblioteca Campus 4 (ESTM) – outubro 2017

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Novidades bibliográficas – Biblioteca Campus 4 (ESTM)

setembro 2017


 

 

Título: Horngren’s cost accounting : a managerial emphasis

Autor: Srikant M. Datar, Madhav V. Rajan

Cota: 657.4/61

 

 

 


For these Global Editions, the editorial team at Pearson has collaborated with educators across the world to address a wide range of subjects and requirements, equipping students with the best possible learning tools. This Global Edition preserves the cutting-edge approach and pedagogy of the original, but also features alterations, customization, and adaptation from the North American version.

 

 


 

 

Título: Animal physiology

 Autor: Richard W. Hill, Gordon A. Wyse, Margaret Anderson

Cota: 591/47

 

 


Animal Physiology, Fourth Edition, presents all the branches of modern animal physiology with a strong emphasis on integration of physiological knowledge, ecology, and evolutionary biology. Integration extends from genes to organ systems and from one physiological discipline to another. The book takes an entirely fresh approach to each topic.

 

 

 

 

 

Título: Animal physiology : from genes to organisms

Autor: Lauralee Sherwood, Hillar Klandorf, Paul Yancey

Cota: 591/48


“Keep up with today’s rapid advances in the biological sciences with ANIMAL PHYSIOLOGY: FROM GENES TO ORGANISMS 2E with CourseMate! With coverage of animal species that will be relevant to your animal-related career, this biology text provides you with the tools you need to succeed.


 

 

Título: Fish nutrition in aquaculture

Autor: Sena S. de Silva, Trevor A. Anderson

Cota: 639.3/34

 


Aquaculture is a growing industry. A vital component of the subject is feeding the organisms under cultivation. This book provides a thorough review of the scientific basis and applied aspects of fish nutrition in a user-friendly format. It will be of great use to individuals working or training in the industry, and to fish feed manufacturing personnel.

 

 

Título: Bioinformatics in aquaculture : principles and methods

Autor: ed. Zhanjiang (John) Liu

Cota: 639.3/35

 




“Bioinformatics derives knowledge from computer analysis of biological data. In particular, genomic and transcriptomic datasets are processed, analysed and, whenever possible, associated with experimental results from various sources, to draw structural, organizational, and functional information relevant to biology.

 




Título: Marketing 4.0

Autor: Philip Kotler, Hermawan Kartajaya, Iwan Setiawan

Cota: 658.8/226


Este é o livro essencial para a próxima geração de marketeers. Escrito pelos maiores especialistas mundiais de Marketing, esta obra ajuda a navegar num mundo cada vez mais interligado e numa paisagem de consumo em mudança, de modo a alcançar um maior número de clientes de uma maneira mais eficaz.

 

 

 


 

Título: Redes sociais 360

Autor: Vasco Marques

Cota: 659.3/9

 

Este guia é dirigido a gestores de empresas, que procuram uma estratégia assertiva para uma presença diversificada nas Redes Sociais; ao empreendedor, que quer lançar o seu negócio e precisa de saber qual a direção a tomar; às equipas de Comunicação e Marketing, que querem aprofundar a utilização das Redes Sociais.

 

 

Gestão das organizações

 

Título: Gestão das organizações : conceitos e tendências actuais

Autor: Manuel Brazinha Firmino

Cota: 658/215

 

Este livro interessa a todos os alunos que queiram iniciar o estudo da Gestão das Organizações. O leitor ficará familiarizado com o contributo dos principais autores, neste domínio, e terá a oportunidade de aprender os conceitos fundamentais que são ensinados nas escolas superiores. O leitor toma ainda conhecimento das questões, por vezes polémicas, da gestão da atualidade.

Marketing digital 360

 

Título: Marketing digital 360

Autor: Vasco Marques

Cota: 658.8/4

 

Crie um plano a sério e aplique com técnicas adequadas! Faça crescer o seu negócio! Temas tratados: Economia e Planeamento Marketing Digital; Ferramentas Digitais, Analítica e ROI; Websites, e-Commerce, Imagem e Vídeo; Redes Sociais e e-Mail Marketing; Google, SEO & Adwords; Mobile Marketing.

 

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